U bent hier

België internationaal

België bevindt zich in het hart van Europa - de vaststelling is niet nieuw - maar we kunnen het belang van die centrale geografische ligging, tussen de belangrijkste landen van West-Europa, niet genoeg onderstrepen. Op het paradoxale af klinkt de vaststelling dat België in zekere zin al een "Europese" rol speelde, nog vóór het "Belgisch" was. Denk maar aan de rol van Brugge en later Antwerpen in het internationale handelsverkeer, aan Leuven als universiteitsstad of aan Luik, ten tijde van de industriële revolutie.

Deze traditie van openheid heeft zich doorgezet. Ook vandaag is België een draaischijf van internationale contacten. Meer dan duizend internationale publieke en privé-organisaties (internationale instellingen, diplomatieke missies, belangengroepen, think tanks, multinationals,...), hebben er hun hoofdzetel of een vast secretariaat. Opvallend vooral is de aanwezigheid op Belgische grondgebied van de instellingen van de Europese Unie, de Generale Staf van de Geallieerde Strijdkrachten in Europa (SHAPE), het hoofdkwartier van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) en het Secretariaat van de Benelux.

Maar naast de aanwezigheid van het buitenland in België, is België tevens erg aanwezig in het buitenland. België is vooreerst een exportland, maar heeft ook altijd een actief buitenlands beleid gevoerd. Zo telt ons land 132 diplomatieke en consulaire posten in het buitenland, naast een aantal vertegenwoordigingen van de Gemeenschappen en Gewesten.