Belgische gastronomie

Belgen zijn genieters. Ze eten en drinken graag. Maar de Belgische keuken is meer dan alleen mosselen met frietjes. Het Belgische smakenpalet is ruim en verscheiden en gaat van zoet tot zout.

‘s Morgens begint u de dag met een lekker sneetje kramiek (rozijnenbrood) of suikerbrood.  Voor wie van traditie houdt is er ook nog de “pain à la grecque” (Grieks brood), die helemaal niets met Griekenland te maken heeft maar een 100% Brusselse specialiteit is!

Later op de dag lust de Belg als aperitief een lekker pintje bier. Blond, bruin, amberkleurig, witbier of fruitig bier, België is een waar bierparadijs. Vooral als u één van de zes trappistenbieren proeft, die in abdijen worden gebrouwen en waarvan het fabricageproces door monniken wordt uitgevoerd of gecontroleerd.

Als voorgerecht zijn asperges op Vlaamse wijze zeer gegeerd. Wie kan er inderdaad weerstaan aan het heerlijke mengsel van asperges overgoten met gesmolten boter, fijngehakte hardgekookte eieren, peterselie en citroen? Als u aan zee bent, moet u zeker de garnaalkroketten of tomaat-garnaal proeven. Het zuiden van het land staat dan weer bekend voor de Luikse sla met boontjes, spekreepjes en aardappelen of nog de “boulets sauce lapin” (gehaktballetjes in een kruidige saus), met Luikse stroop en bruine suiker.

Brussel is meer dan spruitjes! De Brusselaar houdt van “karikollen”, zeeslakken die je aan een kraampje op straat eet, of “stoemp”, aardappelpuree gemengd met groenten.

De Belgische traditionele keuken serveert stevige kost: konijn met geuze, stoofvlees, waterzooi met kip of vis, paling in ’t groen, blinde vinken, witloof in de oven, americain met frietjes… Stuk  voor stuk heerlijke gerechten met soms vreemde namen maar die het ontdekken en het proeven meer dan waard zijn.

Om af te sluiten kunt u één van de talrijke Belgische kazen proeven. U zal versteld staan van het aanbod. En voor de zoetekauwen is er ook nog de Belgische wafel, uit Luik of uit Brussel. De dikke Luikse wafel bevat parelsuiker, die heerlijk tussen de tanden kraakt. De Brusselse wafel is lichter en perfect rechthoekig. U kunt ook voor de overheerlijke Belgische pralines kiezen of de cuberdons (neusjes), speculaas of babelutten, die afkomstig zijn van de Belgische kust.  

En als afzakkertje, een lekker glaasje jenever…

Smakelijk! 

 

 

 

 

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten