Een job vinden bij de overheid

 

Hoe verloopt de aanwerving van statutaire ambtenaren?

Selor, het belangrijkste selectiebureau van de overheid, rekruteert statutaire medewerkers voor de diensten van de federale overheid, de gewesten en de gemeenschappen. Regelmatig publiceert Selor daarom werkaanbiedingen.

Om te kunnen worden aangeworven, moeten sollicitanten een selectieprocedure doorlopen. Die procedure bestaat uit de volgende stappen:

  • De kandidaten moeten een test afleggen en meestal ook een interview.
  • Op grond van de testresultaten rangschikt Selor de kandidaten. Wie bovenaan de lijst staat, komt het eerst in aanmerking voor de functie. De lijst wordt ook gebruikt als wervingsreserve en blijft meestal twee jaar geldig.

De ambtenaar wordt definitief benoemd als hij slaagt voor een stage.

Hoe solliciteert u voor een statutaire functie?

Selor publiceert al zijn werkaanbiedingen op zijn website. Om op de hoogte te blijven van de vacante functies kunt u een eigen gebruikersaccount openen op de website van Selor ('Mijn Selor'). Als u een 'Mijn Selor'-account heeft aangemaakt, kunt u e-mails ontvangen met alle werkaanbiedingen (of met alleen de vacatures die overeenkomen met uw profiel of wensen). 

Hoe verloopt de aanwerving van contractuele ambtenaren?

Om contractuele ambtenaren aan te werven, kijken de federale overheidsdiensten eerst in de CV-gegevensbank van Selor. Als zij daar niet voldoende of geen geschikte kandidaten vinden, dan kunnen zij hun vacature rechtstreeks bekendmaken, zonder een beroep te doen op Selor. Kijk daarom regelmatig op de site van de overheidsdiensten die u interesseren.

De selectieprocedure is eenvoudiger voor contractuele ambtenaren. De kandidaten moeten bovendien geen stage lopen, maar alleen een proefperiode voltooien, net als in de privésector.

Meer informatie vindt u op de site van Selor

Meer informatie over arbeidsovereenkomsten

Solliciteren bij andere overheidsdiensten

Op de volgende sites vindt u ook informatie over andere overheidsdiensten die niet noodzakelijk een beroep doen op Selor:

Solliciteren bij de Europese instellingen

Alle informatie over carrièremogelijkheden bij de Europese Unie vindt u op de site van de European Personnel Selection Office (EPSO).

Ruimer zoeken

Het is verstandig om ook informatie in te winnen bij de gewestelijke werkgelegenheidsdiensten. In Vlaanderen is dat de VDAB, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Actiris, in Wallonië Forem en in de Duitstalige Gemeenschap het Arbeitsamt.

Deze diensten kunnen u helpen om een baan te vinden, niet alleen bij de overheid maar ook in de privésector.