De Covid-19-crisis zorgt voor meer ongevallen met chemische producten

Door de pandemie hebben we meer dan ooit chemische huishoudproducten zoals schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen in huis. Daardoor is het aantal huishoudelijke ongevallen de laatste maanden fors gestegen.

De cijfers spreken voor zichzelf. Sinds maart zijn er gemiddeld:

  • 5x meer ongevallen met handgels;
  • 3x meer ongevallen met andere ontsmettingsmiddelen;  
  • 2x meer ongevallen met bleekwater;
  • een kwart meer ongevallen met essentiële oliën.

Sinds het begin van de pandemie zijn alcoholhoudende handgels overal aanwezig. Door het hoge alcoholgehalte kan zelfs een kleine inname al tot een ernstige vergiftiging leiden, in het bijzonder bij kinderen. Het is belangrijk dat kinderen enkel onder toezicht van een volwassene alcoholgel gebruiken. Bovendien moet contact met de ogen vermeden worden.

Ook bleekwater zorgt voor heel wat ongevallen in huis. Meng bleekwater of toiletreiniger nooit met andere producten, want zo kunnen er giftige dampen ontstaan.

De meest ernstige ongevallen gebeuren met producten voor doe-het-zelvers, zoals ontstoppers, lijmverwijderaars, white spirit, zoutzuur en sterke ontkalkers. Daarom lanceert de FOD Volksgezondheid in samenwerking met het doe-het-zelfplatform Dobbit een videochat waar klussers doe-het-zelftips en advies krijgen over het veilige gebruik van gevaarlijke producten.

In deze context lanceren de FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum de campagne "Lezen voor gebruik" om de bevolking bewust te maken van het belang om het etiket te lezen en om advies te geven over het veilige gebruik van gevaarlijke producten.

​​​​​​​Deze drie tips helpen je veilig om te gaan met chemische huishoudproducten:

  • Bewaar chemische huishoudproducten steeds buiten het bereik van kinderen.
  • Sluit ze na elk gebruik onmiddellijk luchtdicht af.
  • ​​​​​​​En … lees altijd aandachtig het etiket voor gebruik!

​​​​​​​