Programma Nationale feestdag 2022

Naar aanleiding van de Nationale feestdag op 21 juli organiseren de FOD Kanselarij van de Eerste Minister, het ministerie van Defensie, de FOD Binnenlandse Zaken, de federale en lokale politie en de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel (SIBP) een heleboel activiteiten voor het grote publiek in Brussel. De Nationale feestdag mag dit jaar eindelijk nog eens een groots volksevenement worden en nu ook met enkele nieuwe evenementen.

Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten die de federale overheid (mee) organiseert:

20 juli 2022

Vanaf 19 uur – Bal national – Vossenplein
Het Bal national palmt het Vossenplein in. Dit evenement in de Marollen start om 19 uur. Het grootste volksbal van België begint met een dansinitiatie, gevolgd door een reeks gratis concerten. Op de affiche staan dit jaar onder anderen Lou and the Hollywood Bananas en The Amazing Flowers

Meer info op de website Balnational.be

20 uur – Concert preludium tot de Nationale feestdag – BOZAR – uitverkocht – live televisie
Dit klassieke muziekconcert wordt georganiseerd door de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd, samen met het Belgian National Orchestra en Bozar, dankzij de steun van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en de Nationale Loterij. Plaats van het gebeuren is de prachtige Henry Le Boeufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel die akoestisch tot de vijf beste concertzalen ter wereld behoort. De Koning en de Koningin zullen het concert bijwonen.

Dit jaar is de gastmuzikante de Amerikaanse violiste Stella Chen, eerste laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2019. Zij wordt begeleid door het Belgian National Orchestra onder leiding van Antony Hermus.

Dit concert is uitverkocht, maar u kunt het live volgen op televisie.

Meer info over de uitzenduren en kanalen op televisie
Meer info op de website van Bozar

21 juli 2022

10 uur – Te Deum – Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal  
Het Te Deum van 21 juli wordt gevierd in aanwezigheid van de Koning en de Koningin en de hoge gezagsdragers in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal.

Vanaf 10 uur – Feest in het park – Warandepark/Regentschapsstraat en omgeving  
Van 10 tot 20.30 uur is het feest geblazen tussen het Justitiepaleis en het Paleis der Natie (federaal parlement) en meer bepaald in de Regentschapsstraat, op de Zavel, op het Koningsplein, op het Poelaertplein, op de Coudenberg en in het Warandepark van Brussel. Op het programma staan een heleboel gratis, ludieke en folkloristische animaties. Musea en kerken in die zone zijn open voor het publiek. In het Warandepark en op de Zavel zal de hele dag muziek weerklinken.

De FOD Binnenlandse Zaken, het ministerie van Defensie, de federale en lokale politie, de Europese instellingen en verschillende federale overheidsdiensten zijn opnieuw van de partij. U vindt ze hier:

Politiedorp - Poelaertplein

Defensie - Koningsplein, Coudenberg en Regentschapsstraat

Veiligheidsdorp FOD Binnenlandse Zaken - Zavel

B-Fast, Rode Kruis, BPS, SIAMU, Douane - Regentschapsstraat

Meer info en een kaartje vindt u op de website 2107.be

16 uur – Militair en burgerlijk defilé
Het traditionele militaire en burgerlijke defilé vindt plaats vanaf 16 uur op het Paleizenplein. Dit jaar zijn opnieuw heel wat geëngageerde burgers uitgenodigd om dit defilé bij te wonen zoals een aantal Be-Heroes, maar ook burgers en vrijwilligers van het Rode Kruis die zich belangeloos hebben ingezet tijdens de overstromingen, studenten, leden van het platform voor de burgerdienst ... Het zijn deze mensen die nét dat stapje extra zetten voor de maatschappij en daarmee een groter voorbeeld zijn dan ze zelf waarschijnlijk beseffen.

Alle informatie over het defilé
 

Nationale apero
Een nieuw initiatief in 2022 is de Nationale apero. Het biedt cafés en bars over het hele land de mogelijkheid om een feest te organiseren en de mensen daar samen het concert in het Jubelpark (zie verder) op scherm te laten bijwonen.

U herkent de deelnemende cafés en bars aan de affiche van de Nationale apero op hun raam of deur.


21 uur – Concert Jubelpark
Eveneens een nieuw event dit jaar is het gratis concert in het Jubelpark met tal van Belgische artiesten waaronder Adamo, Niels Destadsbader, Coely, Alice on the roof. In het park zullen foodtrucks en bars de concertgangers verwennen. Het concert wordt uitgezonden op de nationale televisiezenders. Toegang tot het Jubelpark alleen via de drie ingangen aan de Blijde Inkomstlaan. Dit concert wordt georganiseerd door de FOD Kanselarij van de Eerste minister.

Meer info op de website Belgium.be
Kaart Jubelpark (onder de titel “Praktische informatie”)

23 uur – Vuurwerk – Jubelpark
Om deze feestdag af te sluiten, organiseert SIBP (de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel) een groots muzikaal vuurwerk, dat afgevuurd wordt vanop de esplanade van het Jubelpark.

De website https://2107.be geeft meer informatie: het feestprogramma in detail (activiteiten, defilé), een plan van de feestzone, een plan van het Jubelpark, de artiesten van het concert, mobiliteitsinfo, een voorstelling van de organiserende partners en foto’s en filmpjes.