Voor de aankoop
Op deze pagina vindt u nuttige informatie over de aankoop van een tweedehandsvoertuig in België. Als u een voertuig aankoopt in het buitenland, verloopt de procedure enigszins anders.
U kunt een tweedehandsvoertuig aankopen bij een professionele autohandelaar of bij een particulier. De professionele handelaar is verplicht u een waarborg van minstens één jaar te geven. Een particuliere verkoper zal een lagere prijs vragen, maar geen waarborg bieden.
Voor u een tweedehandsvoertuig koopt, is het aangeraden om het voertuig aan een controle te onderwerpen. Ziet u sporen van roest? Is het voertuig betrokken geweest in een ongeval? Hoe ziet de motor eruit? Gebreken als deze komen niet aan het licht tijdens de verplichte keuring, maar hebben wel een invloed op de prijs en kwaliteit van het voertuig.
Nodige documenten
Bij de aankoop van een tweedehandswagen moet de verkoper u steeds de volgende documenten overhandigen:
- de factuur
Een particuliere verkoper moet u de originele verkoopfactuur voorleggen. De professionele autohandelaar maakt ook nog een nieuwe factuur. Daarop moeten de naam, het adres en het btw-nummer van de verdeler vermeld worden.
De factuur moet de volgende gegevens vermelden:
- de datum van aankoop
- de namen en adressen van de vorige kopers en verkopers
- de prijs en betalingsvoorwaarden
- de kenmerken van de wagen: merk, model, bouwjaar, cilinderinhoud, vermogen van de motor (kW), model van het koetswerk, chassisnummer, datum van de eerste ingebruikname, kilometerstand op de teller en leveringsdatum
- de geboden verkoopsgarantie
- de overnameprijs - het roze formulier 'aanvraag tot inschrijving van een voertuig'. Dit moet voorzien zijn van een attest van technische controle (maximumtermijn van twee maanden).
- het keuringsattest van de autokeuring
- het gelijkvormigheidsattest, dat aangeeft dat het voertuig aan de nodige technische specificaties voldoet.
- een attest voor de lpg-installatie als het voertuig daarmee uitgerust is
- het tweedehandsrapport dat u krijgt na afloop van keuring
- de CAR-PASS, een officieel en verplicht document met de kilometerstand van het voertuig
Betaling
U hoeft geen btw te betalen bij de aankoop als uw verkoper een particulier is. Hij is namelijk niet btw-plichtig. De verkoopprijs moet u overeenkomen met de verkoper.
Een professionele verkoper hanteert ofwel de normale btw-regeling van 21 % ofwel een bijzondere regeling van belastingheffing over de winstmarge. In dit tweede geval wordt de btw berekend op de winstmarge van de verkoper.
Het is aangewezen om het voertuig niet cash te betalen zodat u steeds een bewijs van de aankoop in handen heeft. Zo kunt u eventuele toekomstige disputen vermijden.
Naast de btw moet u nog enkele andere heffingen betalen, zoals de verkeersbelasting.
Na de aankoop
Na de aankoop moet u het voertuig inschrijven bij de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen (DIV).