Wetenschap in België

Heel wat ontdekkingen en nieuwe technieken die ons dagelijkse leven of onze wereldvisie ingrijpend hebben veranderd, vinden hun oorsprong in het werk van Belgische wetenschappers:

de dynamo
Zénobe Gramme
de soda
Ernest Solvay
het bakeliet
Leo Baekeland
de theorie
van de Big Bang
Georges Lemaitre
de celdeling
Edouard Van Beneden

Speerpunten van het Belgisch onderzoek zijn onder meer geneeskunde, biochemie, statistiek (Quetelet) en astronomie. Onze onderzoekers hebben prestigieuze internationale wetenschappelijke prijzen ontvangen voor hun werk in deze domeinen.

België is ook actief in het ruimteonderzoek, het Noordzeeonderzoek, het klimaatonderzoek op Antarctica en heeft ambitieuze onderzoeksprojecten lopen die gericht zijn op duurzame ontwikkeling.

Momenteel verblijven heel wat Belgische wetenschappers in vooraanstaande buitenlandse universiteiten, terwijl anderzijds het hoge wetenschappelijke peil van onze universiteiten en de levenskwaliteit in België veel buitenlandse studenten en onderzoekers naar onze wetenschappelijke instellingen lokt.

In België was wetenschap traditioneel verbonden met het onderwijs en de openbare sector. Maar sinds geruime tijd staat ook het bedrijfsleven zeer sterk in het wetenschappelijk onderzoek. Het concentreert zich op ruimtevaart, biochemie, geneeskunde, farmacie en informatica.

In het federale België zijn het voornamelijk de gemeenschappen en de gewesten die bevoegd zijn voor wetenschappelijk onderzoek, hoewel ook het federale niveau een aantal bevoegdheden behoudt.