Geografische beschrijving van België

Ligging

Met een landoppervlakte van 30.688 km2 is België een klein land. Het is echter zeer gunstig gelegen in het noordwesten van Europa. Het grenst in het noorden aan Nederland, in het oosten aan de Bondsrepubliek Duitsland en aan het Groothertogdom Luxemburg, in het zuiden en het westen aan Frankrijk; in het westen vormt ook de Noordzee een grens.

Er liggen nauwelijks twee breedtegraden tussen het meest noordelijke punt (Meerle, 51°30') en het meest zuidelijke (Torgny, 49°30'). Tussen het meest westelijke punt (De Panne, 2°33') en het meest oostelijke (Manderfeld, 6°24') van België liggen vier lengtegraden.

Het geografische centrum van België bevindt zich te Nil-Saint-Vincent (Walhain) in Waals Brabant, op 50°38' noorderbreedte en 04°40' oosterlengte.

België geniet van een gematigd zeeklimaat, met matige temperaturen, overwegend westenwinden, sterke bewolking en regelmatige neerslag.

Geografisch kan België worden onderverdeeld in drie streken: Laag-België (tot 100 m hoogte), Midden-België (van 100 m tot 200 m hoogte) en Hoog-België (van 200 m tot meer dan 500 m hoogte).

Meer informatie

Nationaal Geografisch Instituut

Het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) vervult een aantal geografische opdrachten voor de overheid en voor een gespecialiseerd publiek.  Daarnaast heeft het een aantal activiteiten die heel interessant zijn voor het grote publiek en het bedrijfsleven. Zo verkoopt het topografische en toeristische kaarten, maar ook recente en oude luchtfoto's. Het gaat zowel om papieren versies en boeken, als om digitale werken zoals cd-roms en DVD’s. Het NGI beschikt ook over een documentatiecentrum met een fototheek, een cartotheek en een wetenschappelijke bibliotheek. In 2007 ontving het boek ‘België in kaart’ van het NGI de IMTA Gold Award - Best Atlas 2007.

Koninklijk Meteorologisch Instituut

De website van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) levert een kort en een uitgebreid weerbericht voor de lopende dag en de volgende dagen en het waarschuwt voor gevaarlijke meteorologische situaties in België. U kunt die informatie zelfs per SMS ontvangen. Het KMI geeft verder wetenschappelijke informatie over het gat in de ozonlaag, over zonne-irradiantie,... Als uw huis of bedrijf schade heeft opgelopen door het weer, kunt u terecht bij het KMI voor officiële attesten voor de verzekeringen.