Deeltijds leren en werken

Alternerend secundair onderwijs richt zich tot leerlingen van 16 tot 25 jaar (vanaf 15 ½ als de leerling een tweede jaar secundair onderwijs met een volledig leerplan heeft gevolgd). Een leerjongere krijgt afwisselend een theoretische opleiding en een praktische beroepsopleiding in een onderneming.

Vlaamse Gemeenschap

  • Deeltijds beroepssecundair onderwijs (dbso): jongeren van 15 of 16 jaar hebben voldaan aan de voltijdse leerplicht en kunnen dus overstappen naar het deeltijds beroepssecundair onderwijs. In een centrum voor deeltijds onderwijs (CDO) krijgen jongeren 2 dagen per week les en doen ze praktijkervaring op via het duaal leren.
  • Deeltijdse vorming: zeer kwetsbare jongeren in problematische situaties kunnen een persoonlijk ontwikkelingstraject volgen in een centrum voor deeltijdse vorming (CDV).
  • Leertijd: leerjongeren kunnen zich inschrijven in de leertijd. Dit houdt in dat ze één dag per week theoretische lessen krijgen in een Syntra-campus. Vier dagen per week doen ze arbeidservaring op in een echte onderneming.

Mogelijke overeenkomsten
Meer informatie over deeltijds leren en werken

Ook volwassen kunnen leren in een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) combineren met leren op de werkvloer. Meer informatie over duaal leren in het volwassenonderwijs.

Franse Gemeenschap

De leerjongere volgt wekelijks een aantal dagen theorieles en zet zijn opleiding verder in een onderneming. De alternerende opleiding wordt georganiseerd via:

Meer informatie over de stagecontracten en -overeenkomsten via FOREM (fr).

Volwassenen kunnen zich ook inschrijven voor alternerend onderwijs. U vindt meer informatie onder de rubriek 'Permanente vorming voor zelfstandigen'.

Duitstalige Gemeenschap

Jongeren die deeltijds onderwijs willen volgen, kunnen dat doen op twee manieren.

  • In een deeltijds opleidingscentrum: leerlingen volgen twee dagen per week les in het centrum, de drie overige dagen zijn gewijd aan een bedrijfsstage.
  • Een centrum voor middenstandsopleiding: op basis van een leercontract werken jongeren vier dagen per week in een bedrijf. Een dag per week krijgen ze algemene vorming in een beroepsschool.

Meer informatie over deeltijds onderwijs in de Duitstalige Gemeenschap.(de)

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten