Verblijfsdocumenten voor België

Om als buitenlander naar België te komen moet u bepaalde identiteit- en verblijfsdocumenten kunnen voorleggen. Anders kunt u geen toegang krijgen tot het Belgisch grondgebied.

Voor EU-onderdanen volstaat meestal de identiteitskaart of een paspoort. Vreemdelingen met een andere nationaliteit hebben misschien een visum nodig. Om voor een lange periode of permanent naar België te komen, bestaan er nog anderen verblijfsstatuten.

Welke documenten nodig zijn, hangt af van:

  • de nationaliteit van de persoon die naar België wil komen
  • de duur van het verblijf in België 
  • het doel van het verblijf in België

Wat is een visum?

Een visum is een sticker die in het paspoort wordt aangebracht op het consulaat. Het geeft toelating om gedurende een bepaalde periode in België te verblijven of er door te reizen. Visumuitreiking valt onder de bevoegdheid van de FOD Buitenlandse Zaken.

Er bestaan verschillende soorten visa. Bij uw aanvraag op de Ambassade of het Consulaat zal men u direct meedelen welk type visum u nodig heeft.

Visumaanvraag

Een visum moet u aanvragen bij de Belgische ambassade of het consulaat in het land waar u woont.  
Als er in het land waar u woont geen Belgische Ambassade of Consulaat is, moet u zich wenden tot de Belgische Ambassade die bevoegd is voor uw land. Meestal is dat in één van de buurlanden.

De visumaanvraagprocedure kan in bepaalde gevallen lang duren. Dien uw aanvraag dus minstens vier weken voor uw vertrek in.

Op de website van de FOD Buitenlandse Zaken vindt u alle informatie over het visum voor België. U kunt ook altijd informatie vragen bij de plaatselijke Belgische ambassade of het consulaat.

Andere verblijfsstatuten

Wie voor een zeer lange periode of permanent in België wil verblijven, heeft na het vervallen van het visum een ander verblijfsdocument nodig.
Deze verblijfsdocumenten vallen onder de bevoegdheid van de FOD Binnenlandse Zaken, dienst Vreemdelingenzaken.

 

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten