U bent hier

BTW

Btw-tarief

Bij het bouwen van een nieuw huis is het btw-tarief van 21 % van toepassing. Dit geldt voor:

  • de werkuren en de bouwmaterialen aangerekend door aannemers en zelfstandigen
  • de materialen die u, als bouwheer, zelf aangekocht heeft

Als u uw privéwoning minstens 5 jaar geleden in gebruik nam en u ze door een aannemer laat renoveren (herstellingswerken, onderhoudswerken …), dan betaalt u slechts 6 % btw in plaats van 21 %.

Sommige verbouwingswerken zijn géén renovatie zoals bedoeld in de 'bepalingen betreffende het verlaagde btw-tarief in de onroerende sector' (bijvoorbeeld een te ruime uitbreiding van de woning), waardoor u in dat geval geen aanspraak maakt op het verlaagde tarief van 6 %. U kunt hierover het best zoveel mogelijk informatie inwinnen voor u met de werken start, zodat u later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Btw-aangifte

Als u een woning bouwt, zult u een btw-aangifte moeten invullen. Aan de hand van deze aangifte kan het btw-kantoor controleren of u wel voldoende btw betaald heeft. Is dat niet zo, dan zult u het verschil moeten bijbetalen en kunt u een boete aangerekend krijgen.

Als u niet akkoord gaat met de btw-berekening kunt u contact opnemen met de ambtenaar die uw dossier behandelde. Hij zal u uitleggen hoe hij de prijs van uw woning bepaald heeft. Mocht blijken dat er met bepaalde informatie geen rekening werd gehouden, dan zal hij het dossier herbekijken. Als u niet tot een minnelijke regeling kunt komen, kunnen zowel uzelf als het hoofd van het bevoegde btw-controlekantoor  een deskundige schatting aanvragen.