Evacuatieplan

Bij een brand kan de giftige rook zich heel vlug in de woning verspreiden. U moet dan zo snel mogelijk vluchten naar een veilige plaats. Een goed ingestudeerd evacuatieplan kan hierbij letterlijk levens redden.

Opstellen van een evacuatieplan

Om een evacuatieplan op te stellen begint u met het in kaart brengen van uw woning (verdieping per verdieping). Vervolgens duidt u op dat plan alle ramen en deuren aan; dat zijn de uitgangen waarlangs u kunt vluchten. Met dat plan kunt u dan gemakkelijker uitzoeken wat de snelste vluchtroutes zijn.

Als er op de verdieping(en) slaapkamers zijn en er geen andere vluchtweg dan de traphal is, voorziet u best een alternatief. Een brandladder aan de gevel bevestigen of een touwladder voorzien is een goede oplossing.

Als u in een appartement woont, is de kans groot dat er al een evacuatieplan bestaat. Zorg dan dat u op de hoogte bent van de verschillende evacuatieroutes en de procedure in geval van brand.

Hoe een evacuatieplan opstellen

Inoefenen van de vluchtroutes

Nadat u dit plan heeft opgesteld is het belangrijk dat u samen met uw gezinsleden de vluchtroutes ook effectief inoefent. Bij een brand zal de rook u verhinderen om te zien en goed te ademen. U moet er dan ook op oefenen om elke ruimte gemakkelijk al tastend (geblinddoekt) te verlaten en in een zakdoek te ademen.

Bij de opmaak van een evacuatieplan spreekt u ook best een verzamelplaats af. Zo kunt u in geval van brand onmiddellijk zien of er nog iemand in de woning is achtergebleven.

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten