Zitting

Wanneer u opgeroepen wordt om te komen getuigen voor de rechtbank, vergeet dan niet uw oproepingsbrief en uw identiteitskaart mee te brengen. Bij de ingang kunt u navragen waar u moet zijn.

In de zittingszaal moet u zich aanmelden bij de zittingsdeurwaarder. Hij draagt geen uniform en is meestal ter hoogte van de eerste rij banken terug te vinden.

Als de rechter beslist dat hij de zaak zal behandelen, zal hij:

  1. de beklaagde laten komen en zijn identiteit nagaan,
  2. de getuigen oproepen en hen vragen naar de getuigenzaal te gaan,
  3. een voor een de getuigen binnenroepen om te voorkomen dat ze worden beïnvloed door de andere getuigen.

Hoe ziet de rechtzaal er uit?

Wanneer het een zitting is met maar één rechter, dan zit die op de plaats van de voorzitter. Het openbaar ministerie en de griffier zitten dan op de plaats van de rechters.

Voor het hof van assisen moet u mondeling antwoorden. Zo komt het hof meer te weten over wat u persoonlijk gezien of gehoord heeft. Alle vragen worden via de voorzitter van het assisenhof gesteld. Alleen de voorzitter mag zich rechtstreeks tot u wenden. De zittingen zijn openbaar, behalve in uitzonderlijke gevallen.

Als de zaak waarin u getuigde, in beroep wordt behandeld, is het mogelijk dat u opnieuw als getuige wordt opgeroepen. Maar dit gebeurt zelden. Het getuigenverhoor in hoger beroep verloopt op dezelfde manier. 

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten